søndag 30. september 2007

Hvordan få brikkene på plass!


Hva vil det si å bli ekumenisk?


For at det i det hele tatt skal ha en sjanse, så er det Jesus som må være vårt knytningspunkt. Jesus må være hodet til alle sammen. Vi må også kunne skille på hva som er våre egne tanker og hva som er Gud. Gjøre en opprensning i oss selv, og finne ut hva som er tradisjon, frykt, vårt eget tankegods, og hva som virkelig kommer i fra Gud.


Og så handler det om å la Jesus vinne skikkelse i oss, og da vil kjærligheten og all god frukt komme vår neste til gode.


Det virker som Svenskene har kommet mye lengre enn oss i lengselen til enhet. Her har jeg tatt ett sitat fra Dagen i Sverige hvor Elisabeth Sandlund har gjort seg noen tanker. Har det noe for seg?

"Vad kännetecknar den nya ekumeniken? Här är mitt förslag till sju grundbultar. Listan kan göras längre och annorlunda. Och det får gärna ske på debattplats i Dagen!


1) Den nya ekumeniken står på Bibelns grund. Det är inte så att nyanser i bibelsynen är otänkbara men gemensamt är att Bibeln uppfattas som Guds ord även till oss moderna människor. Den måste förklaras så att den blir begriplig i vår tid men den ska inte och kan inte bortförklaras.


2) Den nya ekumeniken har Jesus Kristus i centrum, inte bara Jesus, vishetsläraren och det etiska föredömet, utan Kristus, Frälsaren och Herren. Bara när Jesus ständigt får vara i fokus kan kristna från till det yttre vitt skilda sammanhang förenas som syskon i tron.


3) Den nya ekumeniken inser behovet av kraft och vägledning från den helige Ande och räds inte att ta emot och bruka Andens gåvor.


4) Den nya ekumeniken är inte rädd för meningsskiljaktigheter. Den inriktar sig på att skilja stort från smått. Den förmår tolerera och till och med glädja sig åt olikheter i traditioner och synsätt och den duckar inte för en fri och öppen debatt.


5) Den nya ekumeniken bejakar en förlåtande livsstil, både för individer och för församlingar. Oförrätter i det förgångna eller felsteg i nuet reds ut och läggs åt sidan för att det ska vara möjligt att gå vidare. Jesus kräver varken mer eller mindre av oss än att vi ska förlåta varandra för att kunna få Guds förlåtelse. Det gäller inte minst relationer mellan kristna.


6) Den nya ekumeniken är en handlingens ekumenik mer än en sammanträdesbordens. Kristna från olika sammanhang firar gudstjänst tillsammans, ber tillsammans och arbetar tillsammans i diakonala projekt, i ungdomsverksamhet och i evangelisation.


7) Den nya ekumeniken riktar sig mer utåt än inåt. Dess syfte är inte att kristna ska ha det trevligt tillsammans. Det får bli en behaglig bieffekt. Nej, målet för enigheten är att göra den kristna tron attraktiv och trovärdig för alla dem som står utanför kyrkorna. Jesus uppmanar oss att vara ett, inte för vår egen skull, utan för att världen ska kunna tro. Och världen vill tro - om vi bara ger den en chans.
Elisabeth Sandlund "
Les mer: