fredag 28. januar 2022

Den hellige Isak av Ninive


 St. Isak av Syria er en av mine favoritthelgener og han har minnedag den 28 januar. Han levde på 600 tallet. Han elsket å tilbringe tiden i ørkenen sammen med Gud og han mediterte over Guds kjærlighet. Han hadde stor kjærlighet til Gud, mennesker, dyr og planter. Han elsket stille bønn og kontemplasjon. Jeg liker at han ikke tror Gud har skapt et tortursted for de som ikke tror på Gud, men at Guds kjærlighet er ilden i helvete, og da tolker jeg det slik de første kristne trodde, at å leve nær Gud og direkte oppleve Guds kjærlighet. Om dette ble opplevd som lykke eller plage var avhengig av ens innstilling til Gud. Jeg tror at mennesker blir opplyst om seg selv i Guds kjærlighet og lys.Og de som hater eller elsker lyset fordi det lyser opp deres gjerninger, og de som elsker mørket for deres gjerninger er onde står det om i Joh. Kap.  1 og 3.  Derfor kom Jesus til jorden og tok verdens synd på seg, slik at vi kan ha det godt i Guds store kjærlighet.  For at vi skulle ha Fred med Gud, og ha god samvittighet. For å ha vond samvittighet er som å ha hjertet i brann. 

«Så har vi da, søsken, frimodighet ved Jesu blod til å gå inn i helligdommen, dit han har innviet en ny og levende vei for oss gjennom forhenget, som er hans kropp. Og siden vi har en så stor prest over Guds hus, så la oss komme fram med oppriktig hjerte og full visshet i troen, med hjertet renset for vond samvittighet og kroppen badet i rent vann.»

‭‭Hebreerne‬ ‭10:19-22‬ ‭N11BM‬‬

«For så høyt har Gud elsket verden at han ga sin Sønn, den enbårne, for at hver den som tror på ham, ikke skal gå fortapt, men ha evig liv. Gud sendte ikke sin Sønn til verden for å dømme verden, men for at verden skulle bli frelst ved ham.»

‭‭Johannes‬ ‭3:16-17‬ ‭N11BM‬‬

«Og dette er dommen: Lyset er kommet til verden, men menneskene elsket mørket høyere enn lyset fordi deres gjerninger var onde. For den som gjør det onde, hater lyset og kommer ikke til lyset, for at hans gjerninger ikke skal bli avslørt. Men den som følger sannheten, kommer til lyset, så det skal bli klart at hans gjerninger er gjort i Gud.»»

‭‭Johannes‬ ‭3:19-21‬ ‭N11BM‬‬

«Jeg formaner dere framfor alt til å bære fram bønn og påkallelse, forbønn og takk for alle mennesker. Be for konger og alle i ledende stillinger, så vi kan leve et stille og fredelig liv med gudsfrykt og verdighet i alt. Dette er godt og noe Gud, vår frelser, gleder seg over, han som vil at alle mennesker skal bli frelst og lære sannheten å kjenne. For Gud er én og én mellommann er det mellom Gud og mennesker, mennesket Kristus Jesus, han som ga seg selv som løsepenge for alle.»

‭‭1. Timoteus‬ ‭2:1-6‬ ‭N11BM‬‬


Et par sitater av den hellige Isak av Syrien:

« Bli forfulgt, heller enn å forfølge. Bli korsfestet, heller enn å korsfeste. Bli urettferdig behandlet, heller enn å behandle noen urettferdig. Bli undertrykt, heller enn å være nidkjær. Vær barmhjertig, heller enn dømmende. «

« En liten, med vedvarende disiplin har stor kraft; som en myk dråpe som vedvarende faller, og huler ut hard stein.» 

Om den hellige Isak fra katolsk.no:

Mot slutten av sitt liv i ødemarken følte Isak, av kjærlighet til sin neste, seg forpliktet til å dele de erfaringene han hadde gjort seg. Resultatet var en samling av tekster om det åndelige liv, Tractatus mystici. Fra tidlig på 700-tallet til begynnelsen av 1700-tallet var ingenting kjent om Isak i Europa bortsett fra hans navn og hans arbeider. Først i 1719 ble en biografi om ham utgitt i Roma, samlet av en anonym arabisk forfatter. I 1896 ble det avdekket flere opplysninger om Isak, da den lærde franske soteriologen abbé Chabot utga noen arbeider fra 700-tallet om syrisk historie av biskop Iezudena av Barsa, hvor beretningen om Isak ble funnet.

Isak regnes som helgen i den ortodokse kirke med minnedag 28. januar. Han er også kjent som Isak Syreren eller Isak av Syria. Hans Tractatus mysticisiteres i Den katolske kirkes katekisme. Bror Roger av Taizé tok utgangspunkt i et sitat fra Isak av Ninive i et brev skrevet til det store Taizé-ungdomsmøtet i Paris i nyttårshelgen 2002: «Gud er en Gud som elsker og kan ikke annet enn å elske. Gud søker alltid etter oss mennesker». Dette var Isaks konklusjon etter å ha studert Johannesevangeliet i mange år og å ha meditert over 1.Joh 4,8: «Gud er kjærlighet».

https://www.katolsk.no/biografier/historisk/isaknini

Den hellige Isak sa også:  «Kjærligheten er søtere enn livet; men enda søtere enn honning og en honningkake er en innsikt om Gud, som føder kjærlighet.»