lørdag 20. februar 2021

Helvete slik de første kristne forstod det.

 


Wikipedia «For de urkristne var helvete det samme «stedet» som himmelen: å leve nær Gud og direkte oppleve Guds kjærlighet. Om dette ble opplevd som lykke eller plage var avhengig av ens innstilling til Gud. Dette er fortsatt doktrinen i ortodoks kristendom 

Når vi dør så kommer vi til dødsriket. Det er på den andre siden, men her på jorden. Gjenferd kan bli i dødsriket uten å gå til lyset, som man kan se i fra dødsriket. Det fins medium som ser gjenferd og kan sende de inn til lyset. Det fins også mange mennesker som kan se gjenferd. De gjenferda er i dødsriket. Av en eller annen grunn så har de ikke gått inn i lyset.

Lyset er Guds lys. Gud er lys. Gud er ild. Gud er en fortærende ild for de som har synd i sitt liv. Alle mennesker vil til slutt havne i det lyset. Det lyset viser oss sannheten da det lyser opp alle våre gjerninger, både onde og gode. Det er både himmel og helvete i det lyset. Da Jesus kom til dødsriket fikk han nøklene til dødsriket slik at mennesker kunne gå inn i lyset fram til Gud. Fordi Jesus tok vår synd på seg. Jesus er lyset. Det ord Jesus talte i testamentet vil dømme oss på den siste dag. Den siste dag er i lyset. Mennesker som har blitt helliggjort her på jorden vil elske lyset. Lyset er himmelsk. Alt i det er bedre enn det jordiske. Det er rent. Det er hellig. Det er ubeskrivelig godt. 


Synd tåler ikke det lyset. Da blir lyset en fortærende ild. Mennesker som har synd og som kommer til lyset vil se seg selv og sin synd, og lyset vil være en ild som gjør at samvittigheten plages. Det står i korinterne 


Herrens dag skal gjøre det klart, for den åpenbarer seg med ild, og ilden skal prøve hvordan den enkeltes verk er. Om det byggverket noen har reist, blir stående, skal han få sin lønn. Dersom det brenner opp, må han lide tapet. Selv skal han bli frelst, men bare som gjennom ild.» 1. Korinter‬ ‭3:13-15‬ ‭


Skjærsilden renser mennesker i lyset  og lyset er som en ild. 


Jesu ord skal dømme oss på den siste dag. 
Jesus sier: «Dere har hørt det er sagt til forfedrene: ‘ Du skal ikke slå i hjel. Den som slår i hjel, skal være skyldig for domstolen.’ Men jeg sier dere: Den som blir sint på sin bror, skal være skyldig for domstolen, og den som sier til sin bror: ‘Din idiot!’ skal være skyldig for Det høye råd, og den som sier: ‘Din ugudelige narr!’ skal være skyldig til helvetes ild.»
‭‭Matteus‬ ‭5:21-22‬ ‭N11BM‬‬


Så Jesus er streng i sin dom. Men Jesu blod renser oss og vi kan bli helliggjort. Uten helliggjørelse skal ingen se Gud.


Hva vil skje med de som ikke har hørt om Jesus? 


Paulus sier: «For når hedninger som ikke har loven, av naturen gjør det den sier, er de sin egen lov, enda de ikke har loven. De viser med dette at lovens krav står skrevet i hjertet deres. Om det vitner også samvittigheten deres, når tankene deres anklager eller forsvarer dem. Dette skal bli klart den dagen Gud ved Jesus Kristus dømmer det skjulte i menneskene, slik jeg har forkynt i mitt evangelium.»
‭‭Romerne‬ ‭2


De har loven i sine hjerter.
Det står at « om det vitner også samvittigheten deres, når tankene deres anklager eller forsvarer dem.» 
Så i lyset vil samvittigheten anklage eller forsvare dem. Det er det som er ilden som plager dem, så de lider av sin egen samvittighet som anklager dem. Det er helvete. 


Problemet er at alle mennesker har gjort synd, og Guds ild som er en del av lyset vil plage menneskers samvittighet. Så det er bare gjennom Jesus vi kan finne frelse. Fins det da ikke noe håp for hedninger?


«For Kristus selv led for synder, én gang for alle, den rettferdige for urettferdige, for å føre dere fram til Gud. Med kroppen døde han, men ved Ånden ble han gjort levende, og slik gikk han bort og forkynte for åndene som var i fangenskap. De hadde vært ulydige i Noahs dager, den gang Gud ventet tålmodig mens arken ble bygd. I den ble noen få mennesker, åtte i alt, frelst gjennom vann.»
‭‭1. Peter‬ ‭3:18-20‬ ‭N11BM‬‬


Slik jeg forstår det her bibelverset så forkynte Jesus for åndene som var i fangenskap. Og jeg tror Jesus forkynte for alle fordi Jesus er rettferdig. Og det her bibelverset beviser at det er mulig for Jesus å forkynne for mennesker som er døde. 


I alle fall. Jesus vil at alle skal bli frelst og har gjort det mulig. Englene gleder seg mer over når en urettferdig blir frelst enn over 99 rettferdige. Mennesker er verdifulle for Gud. Min bønn er at alle blir frelst.