søndag 16. desember 2007

Kirken


Mange kristne glorifiserer oldkirken, og sier det var mye bedre da. Og mener at det kristne frafallet kom da kristendommen ble statsreligion.

Men er det ikke veldig egoistisk og tenke slik? At det var bedre da kristne ble kastet til løvene for underholdning, korsfestet eller torturert på det verste for sin tro? Hvorfor ønsker kristne at kristne skal ha det slik?

For det som skjedde når Roma valgte kristendommen som statsreligion, så fikk kristne lov til å komme ut fra sine underjordiske hus, hvor de måtte gjemme seg. De slapp å være redd for at barna deres skulle bli til underholdning på amfiene. Hvordan kan en kristen la være å glede seg over at kristendommen får makt? For den makten må da det være Gud som skal ha ære for?


Og alt ble ikke himmelrike da kristne fikk makten heller. For vi er ikke så bra, vi får bare innse det. Jeg vet det finns kristne idag som føler seg veldig gode, spesielt når de sammenligner seg med de "groteske" katolikker som har vært i historien. Men mange kristne er så utrolig bortskjemte idag på sosial velferd og matrielle goder, og det preger dem så de ikke ser lenger enn nesa deres rekker.

Men skal man se på historien så må man også sette seg inn i hvordan hele samfunnet var bygget opp, og hvem de var barn av. Ble det verre når kristendommen fikk makt eller bedre. Man kan ikke vente at et samfunn som bare vet om historien bak seg, skal forandre seg på en dag. Men var det tryggere for mennesker å leve når kristendommen fikk makta, eller ble det verre. Amfiene ble ihvertfall avskaffet, menneskeoffer ble avskaffet og det ble sett på som mord å drepe barn. Det er tre ting jeg kommer på akkurat nå.

Og klostrene tok seg av syke, fattige, foreldreløse, reisende. De hadde skole i klostrene, lagde medisin. Det var noe nytt. Det var en begynnelse i å ikke bare tenke på seg selv. De begynte å leve som Jesus underviste.

Og kristendommen spredde seg, så at du og jeg kan dømme dem for alle feil de har gjort.

Eller gjøre som katolikkene og gi heder til de som i kirkehistorien fortjener heder! ;)


Når jeg ser en gammel kirke så klarer jeg ikke å la være å tenke på hvem som har vært inne i kirken gjennom historien, hvilken historie som gjemmer seg der, eller hvilken bønner som er blitt bedt. Det er så mange som har fått møte Jesus gjennom historien, og som har blitt styrket av Han. Jeg er glad for den makt kristne har fått ha, slik at jeg har fått høre om Jesus.
Verdt å lese: christianculture har en serie om "Vårt samfunn og det kristne menneskesynet." i 6 deler.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jag instämmer helt i detta Rudie! Vi har det väldigt bra idag som får utöva vår tro fritt. Vi får till och med blogga fritt! ;-)

Jag vet också många kristna som längtar efter den typen av förföljelse som var vanlig i Sovjet och (tidigare) i Kina. Det är galenskaper. Om man jämför västra och östra Tyskland och Syd- och Nordkorea så är det lätt att se att förföljelse inte automatiskt leder till en starkare Kyrka.

Vi skall nog vara tacksamma för "oldkirkens" kamp och böner som ledde till större frihet för oss.

RUDIE sa...

Bra poeng du har! Ja vi har det godt som kan blogge og vitne om Jesus.
All heder till Jesus som gjennom de hellige har bedt og kjempet om vår frihet til å forkynne evangeliet til frelse!