søndag 1. mai 2022

Overvinn det onde med det gode

 


Kjære Jesus. Du som er kjærlighet. Lær meg å elske slik du elsker. Lær meg å elske din mor, Guds mor slik du elsker Maria. Går det an å elske henne mer enn det du gjør? Jesus, lær meg å elske Josef din fosterfar som var med deg gjennom hverdagen og lærte deg kanskje å snekre slik han gjorde. Han arbeidernes helgen. Jesus, lær meg å elske dine disipler slik du gjorde. Kan man elske dem for høyt og høyere enn det du gjør? Jesus, lær meg å elske alle helgen, de som er nært ditt hjerte, som ga sitt liv for deg. Lær meg å elske dem slik du gjør. Kan man elske dem høyere enn det du gjør? Jesus, lær meg å elske mine fiender slik du gjør. For til det trenger jeg din kjærlighet. Du som elsker alle. Lær meg å elske min neste uansett om det er en fiende eller venn. Det er de som fortjener din kjærlighet minst som trenger den mest. Uten deg klarer jeg ikke elske min fiende, de som gjør ondt i verden. Men du Jesus elsker dem. Lær meg å elske onde mennesker så høyt at det blir til en bønn og de slutter å gjøre onde gjerninger. For din kjærlighet forvandler dem. Jesus lær meg å overvinne det onde med det gode. Jesus, gjør meg lik deg.

«Men til dere som hører, sier jeg: Elsk deres fiender, gjør vel imot dem som hater dere, velsign dem som forbanner dere, be for dem som taler ille om dere. Om noen slår deg på det ene kinnet, så vend også det andre til! 

Når en tar ytterkappen din fra deg, så nekt ham heller ikke kappen! Gi til hver den som ber deg, og krev ikke tilbake fra den som tar ifra deg det som ditt er. 

Og som dere vil at menneskene skal gjøre mot dere, slik skal dere gjøre mot dem. Om dere elsker dem som elsker dere, hva er det å takke dere for? Også syndere elsker jo dem som elsker dem. Og om dere gjør vel imot dem som gjør vel imot dere, hva er det å takke dere for? Også syndere gjør det samme. 

Og om dere låner ut til dem som dere håper å få igjen av, hva er det å takke dere for? Også syndere låner ut til syndere for å få likt igjen. Men elsk deres fiender! Gjør vel og lån bort uten å vente noe igjen! Da skal deres lønn bli stor, og dere skal være Den Høyestes barn. For han er god mot de utakknemlige og onde. 

Vær barmhjertige, likesom også deres Far er barmhjertig. Døm ikke, så skal dere ikke bli dømt. Fordøm ikke, så skal dere ikke bli fordømt. Ettergi, så skal dere bli ettergitt. 

Gi, så skal det bli gitt dere! Et godt mål, stappet, ristet og overfylt, skal bli gitt dere i fanget! For med det samme mål som dere har målt med, skal det måles igjen til dere.»

‭‭Lukas‬ ‭6:27-38‬ ‭NB‬‬