tirsdag 4. mars 2008

Rosenkransen

Til rosenkransen hører en levende tro, og som bønneform krever den evnen til stillhet og dvelende ettertanke. Den passer overhodet ikke for mennesker som befinner seg i religiøs uro og bare er fortvilet søkende. Rosenkransens vesen ligger tydelig i at Herrens selv skal komme til syne innenfor rammen av hans mors liv. Femten hendelser (mysterier) i Jesu liv skal vi meditere over slik de ble sett og oppfattet av Guds mor Maria. Meditasjonene kan være innholdsrike, når det passer den bedende best, men de kan også være ytterst enkle, nærmest bare et bilde eller et stikkord.
Bønnen skal føre oss inn i et stille, skjult land, der vi kan gå inn og falle til ro. Bilder og følelser må først bli bearbeidet, men på et senere tidspunkt vil vi kunne komme inn i et billedløst mørke der Gud venter på oss på en ny måte. Fingrene følger perlene, de muntlige bønnene går i sin egen rytme, du holdes i bønn. Men innenfor det hele hersker Guds enkle nærvær. Den tyske mystiker Meister Eckhart sier dette på sin dristige måte: "Gud virker uten midler og bilder. Jo mer fri du er for bilder, desto mer mottagelig er du for hans innvirkning. Jo mer du er vendt innover og glemmer det ytre, desto nærmere er du ham."

Holy Rosary With the Glorious Mysteries pt 1


4 kommentarer:

den moderna munken sa...

Intressant. Läste en gång Thomas Merton som skrev "Jag skulle inte överleva utan rosenkransen" (jag kanske inte minns de exakta orden men något sånt sa han). Det gjorde intryck, hans hängivenhet, att han "inte skulle överleva". Man behöver en praktik, en ständig process när man vänder sig till Honom, annars blir man som död. Oj, vad dramatiskt ;), men jag älskade det han skrev.

RUDIE sa...

Det var utrolig sterkt sagt!

Men faktisk så känner jag att det också finns stark kraft i rosenkransen. Jag brukar att be rosenkransen efter presis denna videoen. ( Jag tycker om bakgrunnsmusiken med ;) )
Ock jag känner en velsignelse ved å be denna bönen! Den ger mig ett starkare liv, tror jag! ;)

Jag får kålla upp vem Thomas Merton är, du har gjort mig nyfiken! Jag tackar så mycket ;)

den moderna munken sa...

Jag tror du kommer att gilla honom faktiskt :).

RUDIE sa...

En katolsk munk som er intresert i österländska religioner? :)

Den evige sirkelen, reinkarnasjonen. Det sanne helvete. Hvordan vi kommer ut av den.
Nirvana den evige frid. Nirvana finner du hos Jesus! Nirvana finner man ved å dø bort fra seg selv.

Jeg har funnet Jesus, en frid som overgår all forstand!
Nirvana finner du her: http://rudie-rudie.blogspot.com/2007/12/eucharistic-music-video.html
Man har død fra seg selv, men blitt en del av Gud! Det er livets største mysterium! ;)

God påske!